ARoS Konstmuseum

Photo by: Musikhuset Aarhus | Source: Musikhuset Aarhus

Besök ARoS nästa gång du är i Aarhus

När du besöker ARoS konstmuseum i Aarhus kliver du in i ett helt unikt, internationellt bild- och upplevelsehus. Ett hus fyllt av konst från den danska guldåldern, den danska modernismen och internationell nutidskonst som väcker intresse hos både barn och vuxna. Huset består av nästan 21 000 kvadratmeter fördelat på tio våningar, vilket gör det till ett av Nordeuropas största konstmuseer.

Konst på ARoS i Aarhus

Vad kan du förvänta dig om det är första gången du besöker ARoS i Aarhus? Konstmuseet har varje år olika större specialutställningar från världskonstnärer, och därutöver har ARoS sin egen samling av mer än 8 000 konstverk från 1770 till idag. Samlingen är den äldsta utanför Köpenhamn, och från senare tid är konstnärer som Per Kirkeby och Bjørn Nørgaard starkt representerade. Dessutom finns det här en lång rad spännande verk från internationella nutidskonstnärer som Olafur Eliasson, Mona Hatoum, Carsten Höller, Bill Viola, Pippilotti Rist, Ron Mueck, Gilbert & George och James Turrell.

ARoS konstmuseum består av totalt 7 000 kvadratmeter utställningsyta, och i tre gallerier på 1 000 kvadratmeter var hittar du verk från museets egen samling. En av de mest kända utställningarna är skulpturen "Boy" av den australiensiska konstnären Ron Mueck. Skulpturen är 4,5 meter hög, väger 500 kg och är gjord i glasfiber. Verket föreställer en pojke som sitter ihopkrupen med böjd rygg. Armarna hålls framför huvudet så att de täcker halva ansiktet. ARoS köpte skulpturen 2001, och det imponerande konstverket är så detaljerat att pojken verkar hyperrealistisk och nästan levande.

Hitta aktuella utställningar och läs mer om "Boy" på ARoS egen hemsida.

ARoS regnbågen – Your Rainbow Panorama

2011 stod konstverket "Your Rainbow Panorama" klart på ARoS konstmuseum. "Your Rainbow Panorama" av Olafur Eliasson skulle från början ha kostat 30 miljoner kr och varit klart 2007, men konstverket medförde många utmaningar som resulterade i fyra år extra och ett slutbelopp på 62 miljoner kr. Konstverket är placerat på toppen av ARoS i Århus och ger, som titeln visar, en utsikt över staden genom regnbågens många färger. Det cirkelformade verket är 150 meter långt, tre meter brett och gjort i glas. Det syns på långt håll och fungerar tack vare färgerna som en kompass för stadens innevånare. När mörkret faller lyses konstverket upp med lampor i golvet, och med 360 graders utsikt över Aarhus har "Your Rainbow Panorama" på ARoS konstmuseum blivit ett kännetecken för staden.

The Next Level på ARoS konstmuseum

Just nu planerar ARoS konstmuseum en utbyggnad på hela 6 500 m2. Utbyggnaden sker under jord och kallas "The Next Level". Utbyggnaden förväntas stå klar att välkomna nyfikna besökare 2023.