Den Gamle By i Aarhus

old town in aarhus | photo by: Kim Wyon | source: VisitDenmark

Åk på tidsresa i Gamla Stan

Gamla stan i Aarhus gör det möjligt att åka på en tidsresa tillbaka till din egen, dina föräldrars och dina mor- och farföräldrars historia och vardag. Det är en helt unik sevärdhet, för den görs levande av de många människor som lever sig in i den tiden. Under de senaste tio åren har museet hälsat mer än tre miljoner gäster välkomna, för det finns bara en Gamla stan – och den ligger i Aarhus.

I det levande museet i Gamla stan i Aarhus kan du träffa dessa personer som låtsas leva i en annan tid. De lagar mat och hugger ved, sitter med nål och tråd eller expedierar kunder i de historiska butikerna. Du träffar människor från förr i tiden, ser deras vardagsrum och kök och njuter av den goda doften från det gamla bageriet.

Den moderna staden i Gamla stan

Som en del av Gamla stan i Århus kan du få uppleva "Den moderna staden" på en gata från 1974. Gatan heter Sønderbrogade och här kan du besöka radio- och TV-butiken Pouls Radio eller gå på upptäcktsfärd i sex olika lägenheter, privata hem, bakgårdar och verkstäder från 1974. Jazzbaren Bent J är dessutom öppen för gäster, så gå in och känn på atmosfären från ett autentiskt värdshus i Århus.

Jul i Gamla stan

Under julen är Gamla stan i Århus extra populärt, för här är stämningen ännu mer autentisk och mysig. Julens historia genom fyra århundraden berättas, och det är pyntat och uppdukat som man har gjort det från 1600-talet fram till 1974.

På Fredagsjul i Gamla stan kan du bland annat se fram emot:

  • Fredagsjazz
  • Gratis rundvisningar i julens historia
  • Jul på torget (matbodar, julgodis och julklappar)
  • Hemslöjdsmarknad inomhus
  • Julstuga med kaffe och julkakor
  • Eldshow på torget

Och mycket mer.

Läs mer om Gamla stan i Århus.

Under julmånaderna är julhuset i Gamla stan stället som har tvättäkta julmys för hela familjen. Julhuset bjuder in till en slags labyrint där du kan välja din väg runt bland julberättelserna. På turen runt i huset finns det olika aktiviteter för både barn och vuxna. Få en inblick i vad pojkar och flickor fick i julklapp förr i tiden, varför vi egentligen firar jul och hur nissarna och julnallarna bor.

75 historiska byggnader i Den Gamle By i Aarhus

Du hittar mer än 75 historiska byggnader, bostäder, utställningar, verkstäder och butiker i Den Gamle By i Aarhus. Det stora, levande museet erbjuder mysiga åkturer med häst och vagn, och dessutom kan du göra riktiga fynd i de roliga historiska butikerna. I källaren kan du dricka en fatöl och njuta av restaurangens goda kaffe och kringlor. Den Gamle By i Aarhus är en upplevelse för alla sinnen.

Specialutställningar i Den Gamle By

Året om finns här massor av olika specialutställningar, aktiviteter och temadagar, och under hela december kan du uppleva julen i Den Gamle By precis som den var på den gamla goda tiden. Risgrynsgröt, berättelser och riktig julstämning.