Moesgaard Museum i Aarhus

Kom nära forntiden på Moesgaard Museum

Ca 20 minuters bilfärd från Aarhus centrum hittar du Moesgaard Museum – ett museum i internationell klass. Museet genomgick en förvandling 2014 med en ny byggnad på 16 000 kvadratmeter som är ritad av Henning Larsen Architects och med landskapsdesign av Kristine Jensens Tegnestue. Det speciella med byggnaden är att den är ingrävd i en sydsluttning norr om Moesgårds herrgård. Taket är täckt av gräs och ger möjlighet till en fenomenal utsikt från Moesgaard Museum.

Utställningar på Moesgaard Museum

På Moesgaard Museum i Aarhus kan du uppleva utställningar med fantastiska fynd från den danska forntiden. Känner du till exempel till Grauballemannen? Grauballemannen är världens bäst bevarade mosslik, och honom kan du se på Moesgaard Museum. Samma sak med de offrade vapnen från Illerup Ådal. Offer som berättar historien om järnålderns krigskonst och maktkamper. Moesgaard Museums samling har dessutom sju lokala runstenar och utställningen "De dödas liv", som visar hur kulturella olikheter präglar uppfattningen om döden.

Forntiden väcks till liv på Moesgaard Museum i Aarhus. Attraktionen är i internationell nivå tack vare attraktionen, utställningarna och det natursköna läget i Skåde Bakker – söder om Aarhus, med utsikt över havet och skogen. Via en nytänkande förmedlingsmetod och en helt fantastisk arkitektur är Moesgaard Museum idag en upplevelse i världsklass i Aarhus. En enastående forntid blir levande och ger en ökad förståelse för allt som har skapat vår nutid, vår vardag och våra liv.

Utställningen om forntiden är imponerande, och med de olika tidsåldrar som väcks till liv kan du gå på upptäcktsfärd bland de gigantiska gravhögarna från bronsåldern eller vara med när järnåldersbönderna offrar vapen till sina gudar. Både barn och vuxna lär sig och upplever massor på Moesgaard Museum i Århus. Hitta information om de nyaste utställningarna på Moesgaard Museum.

Vikingaträff i Moesgaard

Den årliga vikingaträffen arrangeras av Moesgaard Museum i Aarhus och kan upplevas lördag och söndag vecka 30. Under arrangemanget kan du uppleva och hälsa på mer än 1 000 vikingar, som varje år ser fram emot att träffas på Nordens största vikingaträff på Moesgård Strand. Under vikingaträffen på Moesgaard Museum får du inblick i vikingarnas vardagsliv och ser dem tävla i bl.a. hästritt, vapenbruk, konsthantverk och mat. Vikingaträffen är känd som det inofficiella VM:et i vikingastrid, där striderna inte bara är skådespel och show utan en hederssak som tas mycket allvarligt i vikingakretsar.

Under den här helgen kan du njuta av de mysiga marknaderna, skjuta pilbåge, äta autentisk mat framställd av vikingatidens råvaror och uppleva musik, teater och berättelser för barn. Vikingastrid och ryttarshow är det som lockar mest publik, för här blir autenticiteten speciellt intensiv. Som publik hamnar du i en aktiv tidsresa där lägerstämning, snabba hästar och våldsamma strider upplevs på nära håll.