Närområdet i Aarhus

Photo by: Musikhuset Aarhus | Source: Musikhuset Aarhus

Wakeup Aarhus erbjuder dig en vistelse i Danmarks näst största stad, där du hittar ett brett spektrum av upplevelser för både stora och små. 

Det centrala läget på M.P. Bruuns Gade skapar en perfekt utgångspunkt för en spännande vistelse där du bor mitt i smeten. Här hittar du museer i världsklass, exklusiv gastronomi, massor av shoppingmöjligheter och inte minst vackra grönområden som skogen, hamnen och stranden.

På Wakeup Aarhus ser vi till att du får bästa tänkbara förutsättningar för en underbar vistelse, oavsett om du planerar en familjesemester, en romantisk weekendvistelse eller affärsmöten.

Lär dig mer om området runt ditt hotell

Läs mer
Lobby på Wakeup Aarhus

Kulturupplevelser och sevärdheter i Aarhus

Som europeisk kulturhuvudstad 2017 bjuder Aarhus på massor av kulturupplevelser med utställningar, evenemang och föreställningar. De flesta av de populäraste sevärdheterna ligger på promenadavstånd.

ARoS

ARoS, som ligger endast 900 meter från Wakeup Aarhus. ARoS är ett spännande upplevelsehus för både stora och små och berömt för sin ikoniska regnbåge ”Your rainbow panorama” , skapad av konstnären Olafur Eliasson, överst på museet. ”Your rainbow panorama” ger en fantastiskt utsikt över Aarhus i regnbågens färger och är en magisk upplevelse för både vuxna och barn. ARoS bjuder på massor av utställningar och du kan se aktuella och kommande utställningar här. ARoS erbjuder förutom utställningar även kafé och orangeri, där du kan njuta av en god matbit eller bara en avkopplande kopp kaffe i de vackra omgivningarna, oavsett om du är besökare på museet eller inte.

Musikhuset Aarhus

Musikhuset Aarhus, som du hittar inte långt från Wakeup-hotellet, bjuder på ett fullspäckat program med spännande föreställningar året runt. Här kan du uppleva allt från popkonserter till opera med såväl lokala som internationella stjärnor. Arkitektoniskt sett är Musikhuset Aarhus också en spännande plats, som med sin stora glasfoajé på 2 000 m2 omgiven av ett grönt parkområde skapar en fantastisk stämning. Musikhuset har dessutom en läcker restaurang och kafé, johan r, som ger dig möjlighet att avnjuta en härlig middag samtidigt som du kan njuta av de många kulturella upplevelserna. Vill du njuta av kultur och upplevelser i Aarhus utan att lägga ut massor med pengar kan du här uppleva många gratis arrangemang både inom- och utomhus.

Tivoli Friheden

Tivoli Friheden är Aarhus populära nöjespark som ligger på promenadavstånd från centrum med ett idylliskt läge i Marselisborg Skov. Ta med familjen till nöjesparken som bland annat bjuder på 40 olika attraktioner, lekplatser och bodar o.s.v. Så är underhållningen säkrad för resten av dagen! Tivoli Friheden ligger ca 2 km från Wakeup Aarhus, och du kan med fördel ta tåget eller bilen så är du framme på nolltid. Gillar du fart och fläkt och massor av äventyr hittar du även det här – Aarhus har nämligen sitt eget tivoli. Parken har genomgått en stor förändring under de senaste åren och har en inbjudande framtoning med massor av blommor och fontäner. Möjligheterna är många på Tivoli Friheden. Du kan bland annat köpa ”All Inclusive” och i priset ingår då entré, åkband, buffé, värdekupong till mjukglass, popcorn, sockervadd eller kaffe och en värdekupong till spel och bodar. Du är även välkommen att ta med medhavd mat och äta den i picknickområdena. Det finns flera grillplatser så att ni även kan mysa med grillat. Med andra ord kan du ta med hela familjen hit på en upplevelserik dag där alla och envar får sitt lystmäte tillgodosett.

Gamla stan

Den Gamle By bjuder på en spännande tidsresa med butiker, innergårdar, verkstäder och byggnader ända från 1500-talet. En uppiggande promenad på 20 minuter från Wakeup Aarhus tar dig till det världsberömda specialmuseet Den Gamle By som ligger intill stadens botaniska trädgård. Träffa människor utklädda i dåtidens kläder som hugger ved, hämtar vatten och lagar mat. Du får gärna prata med dem. I Den Gamle By får du en inblick i dåtidens Danmark och museet har närmare 500 000 besökare varje år. Stadsdelen är extra mysig att besöka runt jul då den pyntas med gammeldags julpynt vilket ger området en helt speciell atmosfär.

Guidad stadsrundtur

Vill du göra en utflykt i närområdet, utan att det kräver för stor planering från din egen sida, är en guidad stadstur en god idé. Den ger dig möjlighet att göra en djupdykning ner i historien och få en personlig upplevelse av staden och dess många spännande områden, sevärdheter och museer. Det finns flera möjligheter att guidas runt i Aarhus. Både Guideservice Danmark, AarhusGuiderne och Culture Walk har lokala guider i Aarhus och erbjuder många olika och individuella möjligheter vad gäller guidning.

Moesgaard Museum (MOMU)

Museet har fått stor internationell uppmärksamhet tack vare sina utställningar, arkitektur och inte minst de vackra omgivningarna. MOMU ligger i ett naturskönt område med utsikt över hav och skog. Museet har flera trevliga promenadstigar i området, bland annat den kända ”Oldtidsstien” som är markerad med vita stenar med en röd prick och som tar dig genom östra Jyllands vackraste natur. På stigen kommer du också förbi gravmonument och rekonstruktioner av hus från forntiden.

Wakeup Aarhus, M.P. Bruuns Gade

Wakeup Aarhus, Bruuns Gade

Modernt lågprishotell i Aarhus, granne med Bruun’s Galleri och nära centralstationen.

Läs mer

Parker och grönområden i Aarhus

I Aarhus finns många gröna parker där du kan koppla av och njuta av lite frisk luft. Närmast Wakeup Aarhus finns Rådhusparken som ligger intill Aarhus Rådhus och konstmuseet ARoS. Nedan ett litet axplock:

 • Botanisk have, den största parken i Aarhus stadskärna.
 • Rådhusparken, ligger mitt i Aarhus stadskärna och är en liten grön oas.
 • Marienlyst parken, nära Aarhus Universitetshospital. Den stora parken bjuder på både skog och golfbana.
 • Marselisborg Slotspark, ger möjlighet att ta en promenad i drottningens privata trädgård när kungafamiljen inte själv är på Marselisborg Slot.
 • Mindeparken är idylliskt belägen nära vatten och skog.
 • Lisbjerg Skov erbjuder fem stora ”shelters” där man kan övernatta, så ta med sovsäck och underlag och sov ute i det fria i Lisbjerg Skov.
 • Stranden ved Åkrogen utanför Aarhusförorten Risskov är en populär sandstrand där det finns massor av möjligheter att vara aktiv, både på och i vattnet och på själva stranden. För några år sedan utsåg en av Torontos största dagstidningar, The Globe and Mail, Åkrogen till en av världens tio bästa stränder.

Bio- och teaterupplevelser

Ett biobesök? Ett biobesök är alltid trevligt och i Aarhus finns det gott om möjligheter till det. Du kan besöka Øst for Paradis, Nordisk Film Biografer eller CinemaxX som ligger på samma gata som hotellet.

Det finns även ett stort utbud av teatrar i Aarhus att välja bland beroende på vilken typ av förställning man känner för. Här är några av teateralternativen i centrala Aarhus.

 • Aarhus Teater – Danmarks största teaterscen utanför huvudstaden.
 • Teatret Svalegangen – berättelser nära dig och din värld.
 • Teater Katapult – den skrivande teatern med fokus på den text som bildar underlag för scenkonsten.
 • Teatret Gruppe 38 – stadens intimscen på Aarhus Ø.