Om Aarhus – värt att se i staden


Aarhus

Med en hotellövernattning på Wakeup Aarhus, M. P. Bruuns Gade, kan du se fram emot en vistelse i Danmarks näst största stad, och här hittar du upplevelser för både stora och små. Stadens historiska rötter sträcker sig faktiskt ända tillbaka till vikingatiden och det är en rolig kontrast till stadens unga atmosfär – Aarhus är nämligen den stad i Danmark som har störst andel studenter.

Vårt centrala läge på M. P. Bruuns Gade utgör den perfekta ramen kring en spännande vistelse i stadskärnan, där du har nära till allt. Här hittar du museer i världsklass, exklusiv gastronomi, massor av shoppingmöjligheter och inte minst vackra grönområden som skogen, hamnen och stranden.

På Wakeup Aarhus ser vi till att du får de bästa förutsättningarna för en fin vistelse i Aarhus, oavsett om du planerar en familjeutflykt, en romantisk helg eller affärsmöten i staden.

Nedan får du några tips på vad du kan uppleva i staden och i området runt Wakeup Aarhus.

Kulturupplevelser och sevärdheter i Aarhus: 

Som europeisk kulturhuvudstad 2017 bjuder Aarhus på massor av kulturupplevelser med utställningar, evenemang och föreställningar. De flesta av de populäraste attraktionerna ligger på promenadavstånd, och ett perfekt ställe för den kulturintresserade är förstås det världsberömda konstmuseet ARoS som ligger bara 900 meter från Wakeup Aarhus. ARoS är ett spännande upplevelsehus för barn och vuxna och det är känt för sin ikoniska regnbåge Your rainbow panorama på taket som har skapats av konstnären Olafur Eliasson. Från Your rainbow panorama har du en fantastisk utsikt över Aarhus i regnbågens färger och det är en magisk upplevelse för såväl barn som vuxna.

I samma område hittar du Musikhuset Aarhus som bjuder på ett fullspäckat program med spännande föreställningar året runt. Här kan du uppleva allt från popkonserter till opera med såväl lokala som internationella stjärnor. Arkitektoniskt sett är Musikhuset Aarhus också en spännande plats – den 2 000 m2 stora glasfoajén omgiven av ett grönt parkområde skapar en fantastisk stämning.

Vill du uppleva fart, vind i håret och massor av äventyr hittar du det också här. Visste du till exempel att Aarhus har sitt eget Tivoli? Tivoli Friheden är Aarhus populära nöjespark som ligger på gångavstånd från centrum med ett idylliskt läge i Marselisborg-skogen. Ta med familjen till nöjesparken som bland annat bjuder på 40 olika attraktioner, lekplatser och bodar – så har du garanterat underhållning för hela dagen! Tivoli Friheden ligger ca 2 km från Wakeup Aarhus, och du kan med fördel ta tåget eller bilen så är du framme på nolltid.

En uppiggande promenad på 20 minuter från Wakeup Aarhus tar dig till det världsberömda specialmuseet Den Gamle By som ligger intill stadens botaniska trädgård. Följ med på en spännande tidsresa och se butiker, bakgårdar och verkstäder samt byggnader ända från 1500-talet. Träffa människor utklädda i dåtidens kläder som hugger ved, hämtar vatten och lagar mat. Du får gärna prata med dem. I Den Gamle By får du en inblick i dåtidens Danmark och museet har närmare 500 000 besökare varje år. Stadsdelen är mycket mysig att besöka under julen då den pyntas med gammeldags julpynt vilket ger området en helt sagolik atmosfär.

Vill du åka på utflykt i närområdet utan att det kräver för mycket planering kan vi också rekommendera en guidad stadsvandring, där du kan göra en djupdykning i historien och få en personlig upplevelse av staden och dess många spännande områden, attraktioner och museer.

Stannar du i Aarhus i flera dagar och vill göra en längre utflykt kan du besöka Moesgaard Museum (MOMU) där historien får nytt liv. Museet har fått stor internationell uppmärksamhet tack vare sina utställningar, arkitektur och inte minst de vackra omgivningarna. MOMU ligger i ett naturskönt område med utsikt över hav och skog och här kan du också få frisk luft. Museet har flera trevliga promenadstigar i området, bland annat den kända ”Oldtidsstien” som är markerad med vita stenar med en röd prick och som tar dig genom östra Jyllands vackraste natur. På stigen kommer du också förbi gravmonument och rekonstruktioner av hus från forntiden.

I Aarhus finns många gröna parker där du kan koppla av och njuta av lite frisk luft. Närmast Wakeup Aarhus finns Rådhusparken som ligger intill Aarhus Rådhus och konstmuseet ARoS.

Planerar du en trevlig kväll på bio kan du besöka Øst for Paradis, Nordisk Film Biografer Aarhus eller CinemaxX som ligger på samma gata som hotellet.